Нездравата исхрана, недоволната физичка активност и хроничниот стрес ги намалуваат функциите на имунолошкиот систем, што на крајот може да предизвика повеќе или помалку нарушувања на здравјето и на нашиот организам.
Сепак, промените во животниот стил, здравата исхрана, физичката активност, одморот, како и намалување на секојдневниот стрес можат да го нормализираат и зајакнат Вашиот имунолошки систем.
Исто така, постојат голем број на намирници кои можат да Ви помогнат во тоа.
1. Зелен чај
Нека зелениот чај стане дел од Вашата дневна рутина. Помага во согорување на маснотиите и го подобрува варењето на храната, а истовремено е богат со антиоксиданти кои го зајакнуваат имунолошкиот систем.

2. Зелен зеленчук
Јадете зелен зеленчук како спанаќ, зелка, кељ и брокула. Зелениот зеленчук е богат со витамини А, Ц, Е и К, како и минерали како што се калиум, магнезиум, железо и цинк.
3. Бујон од коски
Супите се најдобриот извор на колаген, еден вид протеин што е неопходен за формирање на ткива што го насочуваат гастроинтестиналниот тракт. Колагенот ги зајакнува и нормализира проблемите со стомакот. Кога се распаѓа, се формира во желатин кој помага во борбата против алергиите и помага во зајакнување на имунитетот.
4. Пробиотици
Пробиотиците се „добри бактерии“ кои го подобруваат варењето на хранливите материи и го балансираат и го зајакнуваат имунолошкиот систем. Ако одлучите да вклучите пробиотска храна, следнава храна е најдобриот избор: ферментиран зеленчук, како кисела зелка или кисели краставички, кефир или козју јогурт и комбуха.
5. Печурки

Различни видови печурки можат да му помогнат на телото да го зајакне имунолошкиот систем. Видот шитаке, реиши и мамике се особено корисни. Многу од нив содржат соединенија кои имаат антивирусни и антибактериски својства и му помагаат на телото да се одбрани од разни инфекции и други органски нарушувања.
6. Лук
Алицинот од лукот е ефикасен во борбата против вируси, габи и паразити. Лукот содржи повеќе од 200 биолошки активни супстанциии е богат со есенцијални масла, витамини А, Б1, Б2 и Ц, содржи калиум, железо, сулфур, јод, калциум, фосфор и селен.
7. Свежи билки и зачини
Користете свежи билки и зачини при готвењето. Овие намирници се многу богати со антиоксиданти кои го зајакнуваат имунолошкиот систем. Вклучете ги следниве билки: мајчина душица, рузмарин, оригано, босилек, коријандер, нане, а од зачини куркума, цимет, кари, црвена пиперка, бибер, ким, и ѓумбир
8. Јаболков оцет
Истражувањата покажуваат дека јаболковиот оцет го го намалува крвниот притисок, го нормализира шеќерот во крвта, и ја балансира pH вредноста. Користете го како прелив на салатите или конзумирајте една до две супени лажиски наутро со малку млака вода.
9. Јапонски сливи
Благодарение на антиоксидантните својства, јапонската слива има позитивен ефект врз имунолошкиот систем. Ја неутрализира киселоста на организмот и ги ублажува цревните проблеми, вклучително и оние предизвикани од микроорганизми.

10. Малиново масло
Маслиновото масло е главната компонента на официјално најздравата исхрана во светот – медитеранската диета. Затоа, Ве советувам да го воведете овој природен лек за зајакнување на црниот дроб, а со тоа и на имунолошкиот систем. Маслиновото масло е богато со незаситени масни киселини, витамин Е, стероли и полифеноли.