Бета глуканот може безбедно и природно да го активира Вашиот имунитет.

Тој ги активира макрофаги – клетки кои се способни да најдат, препознаваат и уништуваат туѓи клетки (патогени) во организмот.

Бета глуканот е полисахарид кој се наоѓа во квасецот, габите, јачменот, овесот и во некои алги и бактерии. Најпознати од нив се бета-1,3 / 1,6 глукан, кој е единствениот што има имуностимулаторно дејство. Покрај тоа, бета глуканот исто така помага во формирањето на коскената срцевина. Со тоа и производството на леукоцити и тромбоцити.

Бета глуканот е ефикасен кај вирусни, бактериски и габични инфекции, за спречување на инфекции по операција. Бета глуканот исто така се користи и за хроничен замор, дијабетес, зрачење и хемотерапија, тумори.

Клучот за неговиот ефикасен и безбеден ефект врз имунитетот е тоа што дејствува како имуномодулатор, т.е. го активира имунитетот, но никогаш не го стимулира. Покрај неговиот корисен ефект врз имунитетот, бета глуканот придонесува и за одржување на нормалното ниво на холестерол во крвта.

Како што кажавме, бета глуканот се наоѓа во квасецот, габите, житарките и некои видови на алги. Но бидејќи е многу тешко да се пресмета колку бета глукан дневно внесуваме преку исхраната, експертите препорачуваат да го земаме и преку додатоци во исхраната.

бета глукан имунитет

Бета-глуканот се зема на празен стомак, половина час пред оброкот. Препорачаната дневна доза е 500 мг, но најдобро е Вашиот доктор или фармацевт да Ви препорача точна доза.

Не заборавајте, бета глуканот е толку силен што може да се нарече суперхерој со фантастични супермоќи, а за тоа има и докази.