Што значи медитација?

Медитацијата е древна духовна активност која со векови се практикува во многу култури и религии. Сепак, во последниве години, исто така, постојано расте во популарност во Западниот свет поради позитивните ефекти врз телото и умот. Но, како да започнете со медитација и што треба да знаете кога го правите тоа? Ако никогаш претходно не сте медитирале, започнувањето може да биде малку тешко. Собравме неколку совети кои ќе ви помогнат да започнете да медитирате и да изградите трајна рутина за медитација.

Медитацијата и медитирањето се однесуваат на техника или ментална вежба која помага да се смират вашите мисли и внимание и се потпира на овде и сега. Медитацијата како тренинг за ментална сила. „Тоа ве тера да можете посвесно да ги согледате и подобро да ги разберете вашите сопствени емоции, телесни перцепции, процеси на размислување и вашата директна околина“. Притоа, ќе ги истражувате мислите и чувствата без да сакате да ги оценувате, анализирате или потиснувате. „Можете да вежбате медитација на различни начини – вклучувајќи будистичка медитација, трансцендентална медитација и многу повеќе. На долг рок, практиката ќе ви помогне да го намалите стресот, да ја промовирате вашата емоционална отпорност, да ја зголемите вашата свесност и да ја подобрите вашата општа благосостојба.

Како да почнам да медитирам?

Постигнете ја Вашата цел во 5 чекори.

За да ја поддржиме Вашата прва медитација како почетник, сакаме да ги споделиме петте најважни чекори за учење медитација.

1. Најдете мирно место

Важен фактор во медитацијата е мирот и тишината. Затоа, пронајдете место каде што не сте вознемирени и каде што нема звуци кои вознемируваат или го одвлекуваат вниманието. Ова ќе ви помогне целосно да се концентрирате на овде и сега.

2. Изберете поза која е удобна за вас

Не грижете се, не мора да ја започнете вашата прва медитација во познатата поза на лотос. Нормално, ќе изберете исправена седечка положба на стол или ќе седите со скрстени нозе на мат или перница. Никогаш не треба да чувствувате болка во позата – бидејќи освен што е непријатна, ве одвлекува и од медитација. Грбот треба да ви биде што е можно поправен, а рамената треба да можат опуштено да паѓаат назад и надолу. Можете да ги ставите рацете во скут или да ги ставите на бутовите.

3. Започнете со водена медитација

Ако штотуку сте почнале да медитирате, различните техники на медитација можат брзо да ве совладаат. Затоа, може да биде многу корисно да се направи водена посредување во студио или со помош на апликација. Ова полека ќе ве навикне на техниката и ќе можете да следите јасна структура.

4. Одредете фиксно време за себе

Најдете фиксно време во кое можете да ја вклучите медитацијата во вашиот секојдневен живот без компликации и кога можете да постигнете мир и тишина.

5. Започнете со кратки сесии и полека враќајте се од него

Ако никогаш не сте медитирале, може да биде тешко да седите мирно подолго време. Затоа, започнете со кратки сесии од пет до десет минути и потоа полека зголемувајте го времетраењето. Покрај тоа, важно е полека да се враќате од вашата медитација кога ќе дојде крајот. Истегнете се, вдишувајте и издишувајте свесно и длабоко и отворете ги очите полека.

Какви придобивки има од започнувањето на медитација?

Постојат многу научни студии кои ги испитувале придобивките од медитацијата. Според една студија од Универзитетот Харвард, техниките за релаксација како што се медитацијата и јогата имаат траен ефект врз вашето чувство за закрепнување на долг рок. Ова трае уште подолго отколку после одлично патување. Истражувачите ја тестирале крвта на волонтерите за биолошки процеси поврзани со стресот, здравјето на клетките и процесите на стареење. Резултатот е јасен: медитацијата ги зајакнува клетките на долг рок и на тој начин, исто така, го подобрува метаболизмот на телото. „Се чини дека медитацијата е еден од начините за олеснување на нашиот имунолошки систем“, е како Рудолф Танзи, невролог од Универзитетот Харвард, ги толкува резултатите од студијата. „Дневниот стрес што телото треба да го издржи е намален. Ова може да резултира со поздраво стареење“.

Студијата на Универзитетот Џон Хопкинс во Балтимор покажува дека медитацијата може да помогне во ублажувањето на анксиозноста и депресијата и да ја подобри когнитивната функција. Друга студија покажа дека медитацијата може да ја намали сериозноста на депресијата, анксиозноста и болката.

Ги собравме и најважните позитивни ефекти од медитацијата:

Го подобрува сонот.

Го намалува стресот.

Го спречува вашиот ум да се трка.

Помага да се создаде чувство на внатрешна смиреност.

Ги зајакнува односите и љубовта кон другите.

Ја подобрува самосвеста и љубовта кон себе.

Ви помага посилно да ја согледате среќата и благодарноста.

Ја зајакнува креативноста.

Ја зголемува способноста за концентрирање.

Ви помага да живеете повеќе овде и сега.

Ја зголемува продуктивноста.

Совети и трикови за почетници кога медитираат.

Како што веќе видовте, медитацијата ви помага да избегате од секојдневниот живот и да стапите во контакт со себе. Способностите како што се љубовта кон себе и грижата исто така се подобруваат преку менталниот тренинг. Покрај тоа, хормоните на стресот ќе се разградат за време на медитацијата, со што ќе се чувствувате помирно, опуштено и чувствителни. Но, какви совети и трикови постојат за почетниците кога медитираат? Tри типични прашања кои почетниците често ги поставуваат.

Која е типична грешка ако сакам да почнам да медитирам?

Многу почетници во медитација ја прават истата грешка на почетокот: сакаат да ја искористат сета своја волја за да не размислуваат повеќе за ништо, да седат исправено и да се фокусираат на своето дишење. Ако на почетокот барате премногу од себе, не е изненадување кога после неколку дена ќе ја изгубите желбата за медитација. Најдобро е да започнете со мали димензии: можете да се фокусирате на вашето дишење, да погледнете во свеќа или само да ја гледате природата околу вас. Она што е важно е да се забележите себеси: вашето дишење, вашето тело и вашиот ум. Вашето дишење секогаш треба да биде без напор, речиси целосно да се одвива самостојно. Ако забележите дека мислите ви талкаат, вратете ги прилично нежно – на пример, свесно фокусирајте се повторно на вашето дишење. Немојте да бидете премногу напорни за себе ако сето тоа не функционира од самиот почеток. Обрнете внимателно внимание на себе и допрете го она што е добро за вас, без да го оценувате. Колку подолго и поредовно вежбате, толку полесно ќе ви биде. Затоа, бидете навистина трпеливи со себе.

Какви техники за медитација постојат?

Постојат многу стилови на медитација. Тие вклучуваат: согледување мисли, набљудување на дишењето, скенирање на телото, медитација одење, визуелизација и имагинација, медитација на звук и многу повеќе. Често користена техника е набљудување на дишењето или фокусирање на вашето дишење. Често се користи и во јогата. Додека го правите тоа, вие свесно се фокусирате на вдишување и издишување и ги оставате сите други мисли настрана. Ако навлезат други мисли, обидете се само да ги оставите да поминат додека повторно се фокусирате на вашето дишење. Оваа техника може лесно да се интегрира и во вашиот секојдневен живот. Друга популарна техника е медитација со скенирање на телото. Овде, го скенирате вашето тело за болка, напнатост и се што е невообичаено со свесно насочување на концентрацијата низ секој дел од вашето тело и длабоко дишење. Дојдете да се одморите и опуштете го секој дел од телото, од глава до пети. Вашето дишење тука треба да остане опуштено.

Кое е најдобро време за медитација?

Не постои совршено време за медитација. „Можете да го започнете денот со медитација или да го интегрирате како вечерен ритуал пред да заспиете. Она што е важно е да изберете време кога медитацијата може лесно да се интегрира во вашето секојдневие. Така станува рутина – како миење заби“. Затоа изберете фиксно време во кое можете да се концентрирате на медитација. Тоа значи дека нема телефон и без шум во позадина. Обидете се да бидете невознемирени или едноставно не дозволувајте некој да ве вознемирува.

Колку долго трае медитацијата?

Исто како и со јогата или другите практики на внимателност, зависи од вашите преференции и од тоа колку време имате. Сепак, важно е редовно да медитирате за да ги искористите многуте придобивки на долг рок. Додека некои луѓе медитираат само неколку минути на ден, други медитираат значително подолго. Важно е да се чувствувате удобно и да не бидете преоптоварени ако сакате да научите медитација. „Многу луѓе веруваат дека медитацијата треба да трае што е можно подолго. Но, науката покажува дека само неколку минути се доволни за да почувствувате позитивни ефекти. Понекогаш три минути за време на паузата за ручек се многу поефикасни од 20 минути што треба да ги вклучите во вашата утринска рутина“.

Медитација за време на бременоста?

Медитацијата исто така нуди многу придобивки за вашето тело и ум за време на бременоста. Не само што ви помага да го намалите стресот, да спиете подобро и да научите да бидете повнимателни, туку и ја зголемува вашата врска со вашето бебе преку посилната перцепција за вашето тело. Генерално, телото е значително почувствително на надворешни и внатрешни влијанија за време на бременоста. Преку секојдневно скенирање на телото или набљудување на дишењето, на пример, вие го перцепирате вашето тело многу посвесно и можете да научите подобро да ги слушате вашите потреби. Покрај тоа, лесно може да се интегрира во вашиот секојдневен живот. Со медитација, можете да научите да се сакате себеси и да го сакате вашето бебе уште повеќе. Многу практичари, исто така, комбинираат вежби за внимателност, како што е медитација со јога. Пробајте го и пронајдете го вистинскиот стил за вас.

Генерално, може да се каже дека медитацијата и внимателноста, со правилна техника и малку вежбање, се вредна практика која нуди многу придобивки за вашето тело и ум. Се надеваме дека ви ја разбудивме мотивацијата со нашите совети! Сега останува на вас да научите медитација.

И еден последен совет: бидете трпеливи и дајте си одмор и време да научите медитација и внимателност. Може да потрае некое време – особено како почетник – додека не можете навистина да се опуштите и да го смирите Вашиот ум.