Возењето картинг на влажно може да биде малку предизвикувачко, бидејќи гумите имаат помало триење на патеката и може да биде потешко да се контролира картингот.

Еве неколку совети кои ќе ви помогнат да возите картинг на влажно.

Забавете

Важно е да се забави кога возите на влажно, бидејќи гумите ќе имаат помало триење на патеката. Ова ќе ви помогне да одржите подобра контрола на картингот и да спречите вртење. На возачот му останува да ги открие нивните ограничувања за тоа колку гумите имаат зафат за разлика од условите на патеката. Дури и со монтирани гуми за влажно, веројатно нема да тргнете во кривина толку брзо како на суви услови.

Погледнете ТУКА каде се можете да возите картинг со Вашата Sportmaster претплата.

Бидете внимателни

Избегнувајте остри влезови и ненадејни движења кога возите на влажно. Наместо тоа, користете мазен стил на возење со постепени влезови за да помогнете во одржувањето на контролата на картингот. Ова ќе ви даде најголема контрола при свиоците. Со поголемо искуство, остар влез може да се користи за да се намали брзината во кривината, но тоа има потенцијал да предизвика повеќе вртења.

Внимателно користете ги сопирачките

Бидете внимателни кога сопирате на влажно, бидејќи сопирачките ќе бидат помалку ефективни и може лесно да се блокираат тркалата. Користете лесен допир на сопирачките и обидете се да сопирате во права линија за да избегнете вртење надвор.

Останете подалеку од гумените браници

Ако е можно, обидете се да се држите подалеку од сувите линии на патеката бидејќи тоа ќе обезбеди помала влечна сила од поабразивниот дел од колото. Избегнувајте стоечка вода и барички, бидејќи тие можат да предизвикаат аквапланинг.

Користете ги правилните гуми

Користењето на вистинските гуми за влажни услови може да направи голема разлика. Гумите за влажно време имаат шема на шари што помага да се канализира водата подалеку од контактната лепенка, обезбедувајќи подобро држење. Кога патеките ќе почнат да пресушуваат, механичарите и возачите ќе треба да го направат вистинскиот избор за да ги максимизираат своите перформанси или да ризикуваат да ја истрошат влажната газа на гумата со минимална изложеност на вода.

Прилагодете го картингот

Намалувањето на притисокот во гумите може да помогне да се зголеми контактната лепенка. Прилагодувањето на висината на возењето и оската исто така може да помогне да се подобри стабилноста на картингот на влажно. Исто така, важно е да се има предвид дека возењето на влажно може да биде поопасно од возењето на суво, затоа внимавајте секогаш да возите претпазливо и да бидете подготвени за какви било неочекувани ситуации.