Придобивките од спортот за луѓето се добро познати.

За жените, спортот е активност која може да ги научи на посветеност, како да се концентрираат под стрес, како да се релаксираат, да поставуваат и постигнуваат цели, да ги почитуваат другите, да прифаќаат одговорност и неуспех и да се заљубат во сопственото тело.

Опсежните истражувања покажаа дека физичката активност и спортот на многу начини го подобруваат менталното, психичкото и духовното здравје на девојките и жените. Имаат подобро здравје, помалку хронични болести, поголема почит кон телото, намален ризик од дебелина, поздрави менструации, посилни коски и намалена употреба на цигари и дрога.

Спортувањето, исто така, им помага на жените да напредуваат подобро на работа, помагајќи им да бидат поорганизирани и поодговорни. Поради спортот, социјалниот живот на девојките е зајакнат, а вклученоста во заедницата е зголемена.

Спортот исто така им помага на жените и во нивните кариери.

Спортувањето им овозможува да развијат лидерски вештини, самодоверба и самодисциплина. Ги учи да функционираат како дел од тим и да работат под притисок.

Најважно од сè, спортот им помага на жените емоционално и психолошки.

Тие имаат тенденција на поздрав поглед на животот и себеси. Имаат подобра слика за себе, поголема самодоверба и помали стапки на депресија. А сепак, девојките и жените се соочуваат со предизвици и во спортот и во животот кои го ограничуваат нивниот потенцијал.

Неколку студии покажаа дека и покрај формалните гаранции за еднаквост, вкупната стапка на напредок кај девојките, особено оние од сиромашните заедници, е бавна. Иако формите на нееднаквост може да варираат, девојчињата се лишени од еднаков пристап до ресурси, можности и моќ во спортот (и на друг начин) во секој светски регион.

Со Sportmaster имате пристап до најдобрите теретани, базени, фитнес центри, студија за танц како и други физички активности.

Ментално здравје

Нарушувањата на менталното здравје исто така имаат силна корелација со лошото физичко здравје. Ако жената мисли дека нема доволно убаво тело може да преземе нездрави чекори за да го промени својот физички изглед. Претераните несигурности поради општествените очекувања може трајно да им наштетат на нивното ментално здравје и самодоверба.

Социјалните стандарди можат да доведат до такви нездрави навики како што се нарушувања во исхраната. Најчестите видови на нарушувања во исхраната забележани кај девојчињата се булимија, анорексија и прекумерно јадење.

Општествените идеали за убавина влијаеле на милиони девојки ширум светот. На пример, статистиката покажува дека околу 70% од девојките на возраст од 18 до 30 години не го сакаат своето тело, додека 80% од девојките почнуваат да мислат дека се премногу дебели на возраст од десет години. Овие проблеми со телото може негативно да влијаат на менталното здравје и да доведат до депресија, нарушувања во исхраната, анксиозност, злоупотреба на супстанции и здравствени проблеми.

Спортот може да направи повеќе за менталното здравје на жените

Кршење на табуто

Што можеме да направиме за да им помогнеме на жените да се чувствуваат сигурни во себе и да бидат здрави и задоволни?

Идеализирање на одредени типови на тело не треба да биде на врвот на листата. Наместо тоа, треба да ги обожаваме жените кои се силни, интелигентни, независни и талентирани.

Треба да ги промовираме недостатоците, позитивно да се справуваме со проблемите со менталното здравје и да ги охрабруваме да станат подобри и поздрави. Треба да ги научиме девојките дека нивните тела имаат секакви облици и големини и дека од нив зависи дали ќе бидат здрави.

Спортистките треба да бидат модели на кои девојките треба да гледаат.

Жените треба да знаат колку е важно да се грижат за своето ментално и физичко здравје. Спортистките исто така можат да ги научат жените колку е важно да се посветени, здрави, дисциплинирани, храбри и што е најважно, да не се плашат да ги скршат општествените табуа за жените ширум светот.

Спортот обезбедува идеален амбиент за промена на општествените норми, култура и ставови за унапредување на еднаквоста и статусот на девојките.

Sportmaster е иновативна премиум програма за спорт и рекреација, со која сите жени а и мажи можат да го одржуваат своето здравје и енергија, одбирајќи што сакаат, каде сакаат и кога сакаат да спортуваат и да се рекреираат.