Поддршката е многу важна, дури и кога станува збор за вежбање. Сè е полесно во пар. Ако вашиот пријател, член на семејството или партнерот има тешкотии да ја изгуби телесната тежина и да води поздрав начин на живот, постои решение да бидете со него / неа и да ги поддржите во целиот процес.

# 1 Нека твојата драга личност одлучува сама

 Можеби звучи чудно, но тоа навистина е. Секоја поддршка е важна ако е ненаметлива и доволна за “активирање” на вашиот пријател во постигнувањето на одредена цел. За почеток, овој вид поддршка подразбира прашањето зошто или од која причина драгиот човек сака да изгуби тежина и која е целта на вежбата. Кога ќе знаете што ги мотивира, тогаш можете да одите заедно во собата или да подготвите оброци заедно. Ако тоа лице ја цени приватноста и одреден степен на независност во донесувањето на одлуки, останете настрана, но секогаш ја наоѓате со каква било поддршка.

# 2 Фокусирајте се на самиот процес, а не на крајниот резултат

 И тоа е навистина фактичка ситуација. Наместо да давате случајни комплименти на вашиот пријател кој е директно загрижен за неговата тежина, можеби ќе биде поумерен да го фалат она што го прави, па затоа, процесот на напор и посветеност. Ова во голема мера влијае на мотивацијата и дисциплината во вежбањето.

# 3 Прославете ги резултатите на здрав начин

 Прославувајте заедно, кога вашиот пријател постигнува одредена цел за вежбање (без разлика дали тоа е губење на вишокот килограми, зголемување на фитнес или силна обука). Ова не значи краен увоз на јаглени хидрати преку слатки, но здрава верзија. Обиди се со здрави специјалитети во нов ресторан или изберете заедничка спортска активност: велосипедизам, пливање или релаксирачки прошетки низ градот.

# 4 Не го критикувајте Вашиот пријател

Улогата на лош полицаец може да биде погрешно протолкувана. Пријателот може да се чувствува лошо ако го осудите дека не спортува доволно или дека не се грижи за исхраната. Гледајте на фин начин да го решите овој проблем. Процесот на отстранување на вишокот килограми е токму тоа – процес. Истражувањата покажуваат дека постои разлика помеѓу поттикнување на мотивацијата и споделување на здрави идеи. Постојат начини како да им дадете голема поддршка на Вашите пријатели за време на борбата со вишокот килограми. 

Sportmaster е иновативна премиум програма за спорт и рекреација, со која сите членови ќе можат да го одржуваат своето здравје и енергија, одбирајќи што сакаат, каде сакаат и кога сакаат да спортуваат и да се рекреираат.